DE MAESLANDKERING

IN DE NIEUWE WATERWEG

TUSSEN DE LANDTONG IN ROZENBURG EN HOEK VAN HOLLAND

  

 

   

’Zo hoog heb ik het water nooit gezien’

door SUZANNE EIJGENRAAM ROZENBURG - Gekleed in een grote oranje regenjas en met een mega zaklamp in de hand komen om twee uur ’s nachts twee dijkwachten de dijkpost aan de Vinkseweg in Rozenburg weer binnen. ,,Drie meter twintig,’’ melden ze aan dijkpostleider Freek Koster de waterstand.
In een half uur tijd is het water in het Calandkanaal zeventig centimeter gestegen. En dat is veel. ,,Zo hoog heb ik het nog nooit gezien,’’ zegt Koster.

Vanwege de hoge waterstand gaat een groepje bewakers sinds middernacht regelmatig de peilstand in het water meten. Voor de zekerheid, want de heren hebben er alle vertrouwen in dat het om een veilige dijk gaat. ,,Maar als er in Rozenburg iets misgaat, is het direct goed fout. Rozenburg ligt in een put, die gelijk volloopt,’’ weet Koster. Zover komt het niet. Na de inspectie van twee uur, even voor het echte ’hoog water’ ziet de dijk er nog stevig uit. ,,We moeten binnenkort wel even naar het stukje dijk bij de peilschaal kijken,’’ rapporteert dijkwacht Haije Hoving aan Koster. ,,Daar zit een inhammetje in de dijk.’’

Koster werkte bij het waterschap, en het beheren van de dijken bij Rozenburg was altijd een onderdeel van zijn functie. Sinds kort is hij met de vut, maar als ’hobby’ is hij nog steeds dijkpostleider. Vanmiddag begon hij door te krijgen, dat deze nacht weleens uitgebreide dijkbewaking nodig kon zijn. En dat is voor het eerst in dertig jaar.

,,Ik ben constant internet in de gaten gaan houden. Tot ik een telefoontje kreeg dat het écht nodig was. Toen ben ik vrijwilligers gaan bellen.’’ Die waren zelf aan het werk, of zaten in een vergadering.

De sfeer in het huisje is goed, echt zorgen maken de heren zich niet. Mocht het misgaan, dan is Koster goed voorbereid, zo laat hij zien. In het magazijn in het huisje ligt al het materiaal klaar om bij een lek in de dijk in actie te komen. Rijen spades, een heleboel kruiwagens en stapels zandzakken liggen er voor de zekerheid het hele jaar door opgeslagen. ,,Dit is pas voor het begin. We hebben afspraken met aannemers, die direct in actie kunnen komen,’’ vertelt Koster.

Dat is niet nodig, en dat is wel iets anders dan die situatie in 1953. ,,Dat weet ik nog precies,’’ zegt Koster.
 

 

Laatste wijziging op: 12-11-2007 21:26